Toolkit - Bioscopen en filmtheaters

Help als bioscoop of filmtheater de campagne Orange the World te versterken

Hoe meer mensen #medestander zijn, hoe sneller we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit kunnen helpen. Help als bioscoop of filmtheater de internationale campagne Orange the World versterken tijdens de 16 Dagen van Actie van 25 november tot 10 december! 

Waarom meedoen als bioscoop of filmtheater?

  • Films en documentaires zijn invloedrijke middelen om maatschappelijke kwesties onder de aandacht te brengen en discussie los te maken over het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Als bioscoop of filmtheater kun je zo bij bezoekers van verschillende leeftijden en achtergronden voor bewustwording rondom geweld tegen vrouwen en meisjes zorgen.

 

  • Ook binnen een bioscoop of filmtheater kan grensoverschrijdend gedrag of geweld voorkomen, zowel bij klanten als personeel. Door mee te doen aan de campagne maak je geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar en steun je hen die hulp zoeken of geweld willen melden. Zo zorg je voor een veiligere omgeving voor iedereen.     

Wil je als bioscoop of filmtheater meedoen?

We hebben hieronder wat ideeën op een rij gezet en zijn benieuwd wat je gaat doen. Mail ons met je plannen!

Licht een gebouw oranje uit

De traditionele manier van deelname aan Orange the World is door het uitlichten van een gebouw, fontein, brug, standbeeld of ander object in oranje. Dit kan op verschillende manieren. Als led-verlichting aanwezig is, kan dit meestal gemakkelijk in een andere kleur gezet worden. Is dat er niet, dan zijn er een aantal goedkopere opties, zoals oranje filters voor bestaande verlichting plaatsen of een pand van binnenuit oranje verlichten door oranje lampen in te draaien. Een mooiere maar duurdere optie is om een professioneel verlichtingsbedrijf in te schakelen, waarvan er diverse zijn in Nederland.

Bekijk hier enkele objecten van 2021.

Hang de Orange the World vlag uit

Met de Orange the World vlag kun je laten zien dat jij meedoet aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. De vlag kan een alternatief zijn voor uitlichting, maar ook gebruikt worden als versterking van de boodschap. Inmiddels wapperen er honderden vlaggen op gemeentehuizen, bedrijfspanden, ziekenhuizen, scholen, en allerhande andere gebouwen en plekken.

De Orange the World vlag is in diverse formaten te bestellen bij Stuntvlaggen. Met de aankoop van een vlag steun je ook het Trust Fund to End Violence against Women om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en stoppen.

Hang #medestander posters op

Dit jaar is de slogan van de campagne in Nederland ‘Ik ben #medestander. Jij ook?’ Het doel is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Met de #medestanderposters kun je helpen om alle inwoners van ons land op te roepen de #Medestander Pledge te ondertekenen en te doen wat zij kunnen om de strijd tegen geweld te ondersteunen. De posters kunnen geprint of gedrukt worden om op te hangen op zichtbare plekken.

Standaardposters

Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG

Posters van influencers

Olcay Gulsen Ruud de Wild Tatjana Maul
Download in PDF Download in PDF Download in PDF

Posters op maat

Wil je een eigen poster? Dat kan! Voor €50 kan UN Women Nederland een poster op maat maken, met jouw foto. Vele burgemeesters, wethouders, CEOs en sporthelden hebben hier al gebruik van gemaakt. Mail dan een portretfoto in hoge resolutie met voldoende ruimte aan de boven- en onderkant naar
UN Women Nederland.

Draag de Orange Pin

Draag de Orange Pin in de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen

Een hand opgestoken in een stop teken is hét symbool voor Orange the World. Iedereen die in november of december een donatie doet van 10 euro of meer krijgt een Orange Pin thuisgestuurd, om te laten zien dat zij de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes steunen. Via het donatieformulier kun je heel makkelijk een eenmalige donatie doen. Met 10 euro kan al één vrouw of man bereikt worden om geweld te voorkomen of te stoppen Wil je meer doen? Word dan maandelijks donateur, en steun daarmee alle projecten van UN Women voor gendergelijkheid en vrouwenrechten.

Het perfecte Sinterklaas of kerstgeschenk!

De Orange Pin is ook het perfecte cadeautje voor Sinterklaas of kerst. Daarmee geef je niet alleen iets moois aan vrienden, familie, collega’s of werknemers, maar help je ook vrouwen en meisjes over de hele wereld. Bedrijven, gemeenten, provincies en andere organisaties kunnen de pin in grotere hoeveelheden bestellen als zij een donatie doen voor het Trust Fund to End Violence against Women. Neem voor een afspraak op maat contact op met UN Women Nederland.

Post op sociale media

Tijdens de campagne is #OrangetheWorldNL al een aantal jaren trending. Door ook met deze hashtag te posten op sociale media kun je helpen het bereik van de campagne te vergroten. Dit jaar komt er ook een sociale media filter, waarmee iedereen zich tot #medestander kan verklaren en vrienden en volgers kan oproepen dat ook te worden. Meer informatie volgt begin november.

Vraag personeel en/of bezoekers #medestander te worden

De #Medestander Pledge daagt iedereen uit na te denken over wat zij zelf kunnen doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen. Mensen die de Pledge ondertekenen kunnen op de vijf punten klikken, en krijgen dan meer uitleg en doorverwijzingen om verder te lezen. Ook krijgen zij de #Medestander nieuwsbrief met allerlei praktische tips. Door het ondertekenen van de Pledge kunnen mensen aan het denken worden gezet, en kan er een gesprek loskomen over geweld tegen vrouwen, waarmee het taboe doorbroken wordt. Als bioscoop of filmtheater kun je bijvoorbeeld je personeel, maar ook filmbezoekers uitnodigen om de Pledge te ondertekenen. 

Vertoon een film rond het thema

Het vertonen van een film rond het thema geweld tegen vrouwen en meisjes is dé manier om je als bioscoop of filmhuis in te zetten voor de Orange the World campagne. UN Women Nederland werkt samen met ShortsTV. Dat is een streamingdienst met korte films. ShortsTV heeft een speciale lijst met 10 korte films beschikbaar gesteld, die iedereen gratis kan gebruiken om tijdens de Orange the World campagne bijvoorbeeld een vertoning met debat te organiseren in een bioscoop of filmtheater. De films komen uit verschillende landen en behandelen verschillende aspecten van het thema geweld tegen vrouwen en meisjes. Een lijst met beschrijving van de films is hier te vinden.

Bioscopen of filmtheaters die gebruik willen maken van dit aanbod, kunnen ons mailen en krijgen dan een Vimeo- link om de films te bekijken. Als zij één of meer films uitkiezen om te vertonen tijdens de campagne, krijgen ze het juiste formaat voor vertoning. Ga je een event organiseren? Laat het ons dan vooral weten, we delen dit graag in de agenda!

Short movies selected by ShortsTV & UN Women NL

Download lijst met beschrijving van de films

Heb je vragen over de Toolkit Bioscopen en filmtheaters?

Mail ons dan!

Doneer nu, en steun vrouwen en meisjes wereldwijd!

Doneer