Campagnethema

Veilig, overal en altijd​

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2024 is het thema van de campagne in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.

Met dit thema willen we de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur en op straat, waar mensen al snel aan denken, maar overal in de samenleving plaatsvindt. En vooral ook dat je op al die plekken #medestander kunt zijn. Jij kunt helpen, door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren tussen collega’s op je werk. Jij kunt helpen door ertussen te gaan staan als iemand geïntimideerd wordt in de metro. Jij kunt helpen door een steunend commentaar te posten als iemand wordt geïntimideerd op sociale media. Jij kunt helpen door een teamgenoot te helpen met melden van grensoverschrijdend gedrag op je sportclub. Er zijn honderden manieren waarop je #medestander kunt zijn in je dagelijks leven.

Als iedereen #medestander wordt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in hun dagelijks leven, dan kunnen we met z’n allen geweld de wereld uit helpen. Iedereen kan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.

Van vrouwenprobleem naar gezamenlijke verantwoordelijkheid

In het verleden was geweld tegen vrouwen vooral een ‘vrouwenprobleem’, waarbij voor de oplossingen vrouwen en meisjes aan zet waren. Zij kregen weerbaarheidstrainingen, droegen verkrachtingsfluitjes, moesten maar niet alleen op straat gaan in het donker, en opletten bij hun kledingkeuze. Inmiddels komt er meer aandacht voor de rol van mannen en jongens, in het bestrijden en voorkomen van geweld tegen vrouwen. Geen jongen wordt als dader geboren, maar hoe zorgen we ervoor dat hij niet zo eindigt?

Mannen en jongens als medestanders

Het overgrote deel van de daders van geweld tegen vrouwen is man, maar gelukkig is het overgrote deel van de mannen geen dader. Juist die laatste grote groep mannen en jongens willen we betrekken bij de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Mannen die medestander willen zijn om geweld tegen vrouwen te stoppen en zo onderdeel van de oplossing willen zijn. Als al onze vaders, broers, echtgenoten, ooms, geliefden en vrienden #medestanders worden en zich inzetten om alle vormen van geweld te voorkomen en bestrijden, kunnen vrouwen en meisjes zich veilig voelen, overal en altijd. Maar ook vrouwen kunnen actievere medestanders zijn, op allerlei plekken waar zij actief zijn.

Actieperspectief: Ik ben #medestander

Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich #medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Internationaal zijn er steeds meer initiatieven waar we van kunnen leren om dit te doen; door bewustwording, kennis van waarden en normen bijbrengen en concrete actie, waarbij iedereen vanuit zijn of haar eigen rol en functie een bijdrage levert.

De #medestander pledge

Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw, man of mens, als professional of omstander, als vriend, buur of collega. De pledge bestaat uit vijf punten:

 

  1. Ik gebruik geen geweld (tegen vrouwen en meisjes)
  2. Ik neem vrouwen en meisjes die geweld melden serieus en steun hen bij het vinden van hulp
  3. Ik doe wat ik kan om te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen
  4. Ik draag bij aan het doorbreken van het taboe rond praten over geweld tegen vrouwen
  5. Ik spreek mensen in mijn omgeving aan op grensoverschrijdend gedrag

Doneer nu, en steun vrouwen en meisjes wereldwijd!

Doneer