Toolkit - Bibliotheken en boekhandels

Help als Bibliotheken en boekhandels ook mee de campagne te versterken

Hoe meer mensen #medestander zijn, hoe sneller we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit kunnen helpen. Help als bibliotheek of boekhandel de internationale campagne Orange the World versterken tijdens de 16 Dagen van Actie van 25 november tot 10 december! 

Waarom meedoen als bibliotheek of boekhandel?

  • Boeken hebben een grote invloed op mensen en kunnen maatschappelijke discussies aanwakkeren. Ook rond geweld tegen vrouwen zijn er diverse boeken die een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Door je als bibliotheek of boekhandel in te zetten voor de Orange the World campagne draag je bij aan het bespreekbaar maken van geweld geweld tegen vrouwen en meisjes.

 

  • Eén op de vijf vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld achter de voordeur. 45% van hen krijgt te maken met enige vorm van fysiek, seksueel of psychologisch geweld. De kans dat een bibliotheek of boekhandel vele vrouwelijke klanten heeft die geweld hebben meegemaakt of daar nu mee te maken hebben is dus zeer groot. Velen durven de stap tot melden bij officiele instanties niet te maken. Door je uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes als bibliotheek of boekhandel kun je het thema bespreekbaar maken en kun je klanten helpen, bijvoorbeeld door informatie over meldpunten te verspreiden.

 

  • Bibliotheken zijn onderdeel van de publieke ruimte. Bezoekers kunnen ook in een bibliotheek last hebben van intimidatie of ander ongewenst gedrag. Door je uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes draag je bij aan een veiligere omgeving voor bezoekers en kun je klanten aanmoedigen om grensoverschrijdend gedrag te melden, zodat er iets aan gedaan kan worden. 

Wil je als bibliotheek of boekhandel meedoen?

Kijk hieronder voor ideeën, en mail ons wat jullie plannen zijn! Dan zetten we ook jullie op de kaart.

Licht een gebouw oranje uit

De traditionele manier van deelname aan Orange the World is door het uitlichten van een gebouw, fontein, brug, standbeeld of ander object in oranje. Dit kan op verschillende manieren. Als led-verlichting aanwezig is, kan dit meestal gemakkelijk in een andere kleur gezet worden. Is dat er niet, dan zijn er een aantal goedkopere opties, zoals oranje filters voor bestaande verlichting plaatsen of een pand van binnenuit oranje verlichten door oranje lampen in te draaien. Een mooiere maar duurdere optie is om een professioneel verlichtingsbedrijf in te schakelen, waarvan er diverse zijn in Nederland.

Bekijk hier enkele objecten van 2021.

Hang de Orange the World vlag uit

Met de Orange the World vlag kun je laten zien dat jij meedoet aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. De vlag kan een alternatief zijn voor uitlichting, maar ook gebruikt worden als versterking van de boodschap. Inmiddels wapperen er honderden vlaggen op gemeentehuizen, bedrijfspanden, ziekenhuizen, scholen, en allerhande andere gebouwen en plekken.

De Orange the World vlag is in diverse formaten te bestellen bij Stuntvlaggen. Met de aankoop van een vlag steun je ook het Trust Fund to End Violence against Women om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en stoppen.

Hang #medestander posters op

Dit jaar is de slogan van de campagne in Nederland ‘Ik ben #medestander. Jij ook?’ Het doel is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Met de #medestanderposters kun je helpen om alle inwoners van ons land op te roepen de #Medestander Pledge te ondertekenen en te doen wat zij kunnen om de strijd tegen geweld te ondersteunen. De posters kunnen geprint of gedrukt worden om op te hangen op zichtbare plekken.

Standaardposters

Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG
Download in PDF
Download in JPG

Posters van influencers

Olcay Gulsen Ruud de Wild Tatjana Maul
Download in PDF Download in PDF Download in PDF

Posters op maat

Wil je een eigen poster? Dat kan! Voor €50 kan UN Women Nederland een poster op maat maken, met jouw foto. Vele burgemeesters, wethouders, CEOs en sporthelden hebben hier al gebruik van gemaakt. Mail dan een portretfoto in hoge resolutie met voldoende ruimte aan de boven- en onderkant naar
UN Women Nederland.

Draag de Orange Pin

Draag de Orange Pin in de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen

Een hand opgestoken in een stop teken is hét symbool voor Orange the World. Iedereen die in november of december een donatie doet van 10 euro of meer krijgt een Orange Pin thuisgestuurd, om te laten zien dat zij de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes steunen. Via het donatieformulier kun je heel makkelijk een eenmalige donatie doen. Met 10 euro kan al één vrouw of man bereikt worden om geweld te voorkomen of te stoppen Wil je meer doen? Word dan maandelijks donateur, en steun daarmee alle projecten van UN Women voor gendergelijkheid en vrouwenrechten.

Het perfecte Sinterklaas of kerstgeschenk!

De Orange Pin is ook het perfecte cadeautje voor Sinterklaas of kerst. Daarmee geef je niet alleen iets moois aan vrienden, familie, collega’s of werknemers, maar help je ook vrouwen en meisjes over de hele wereld. Bedrijven, gemeenten, provincies en andere organisaties kunnen de pin in grotere hoeveelheden bestellen als zij een donatie doen voor het Trust Fund to End Violence against Women. Neem voor een afspraak op maat contact op met UN Women Nederland.

Post op sociale media

Tijdens de campagne is #OrangetheWorldNL al een aantal jaren trending. Door ook met deze hashtag te posten op sociale media kun je helpen het bereik van de campagne te vergroten. Dit jaar komt er ook een sociale media filter, waarmee iedereen zich tot #medestander kan verklaren en vrienden en volgers kan oproepen dat ook te worden. Meer informatie volgt begin november.

Vraag lezers #medestander te worden

De #Medestander Pledge daagt iedereen uit na te denken over wat zij zelf kunnen doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen. Mensen die de Pledge ondertekenen kunnen op de vijf punten klikken, en krijgen dan meer uitleg en doorverwijzingen om verder te lezen. Ook krijgen zij de #Medestander nieuwsbrief met allerlei praktische tips. Door het ondertekenen van de Pledge kunnen mensen aan het denken worden gezet, en kan er een gesprek loskomen over geweld tegen vrouwen, waarmee het taboe doorbroken wordt.

Richt een boekentafel in

Boekentafels zijn heel populair en het is daarom ook een geweldige manier om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Verhalen die lezers inspireren, ontroeren, kracht geven, troost bieden en aansporen tot actie om geweld tegen vrouwen te stoppen. Voorbeelden van verhalen die op de boekentafel kunnen liggen zijn: inspirerende boeken over sterke vrouwen, autobiografieën van survivors van geweld, en alle andere boeken waarin de rechten van vrouwen en meisjes centraal staan.

Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, heeft een indrukwekkende leeslijst (klik hier) opgesteld rondom het onderwerp van geweld tegen vrouwen, in Nederland en elders ter wereld. Boekenwinkels en bibliotheken kunnen deze leeslijst gebruiken als hulpmiddel bij het samenstellen van hun boekentafel. Bekijk de leeslijst en laat je inspireren.

Deel #medestander boekenleggers uit

Voor de campagne is een speciale boekenlegger ontworpen, om in de campagneperiode alle boekenleners en boekenkopers tot #medestanders te maken. De boekenlegger kan hieronder gedownload en gedrukt worden.

Download in PDF
Download in JPG
Download in PNG

Organiseer een debat rond het thema

Bibliotheken en boekhandels zijn dé perfecte plek voor een debat. Je kunt bijvoorbeeld een schrijver uitnodigen die een boek heeft geschreven over thema’s rondom geweld, of iemand die zelf ervaring heeft met geweld en die zijn of haar verhaal hierover wil delen, of een #medestander die geholpen heeft geweld te voorkomen. Ga je een debat organiseren? Laat het ons dan vooral weten, we delen dit graag in de agenda!

Heb je vragen over de Toolkit Bibliotheken en boekhandels?

Mail ons dan!

Doneer nu, en steun vrouwen en meisjes wereldwijd!

Doneer