Op 25 november begint de jaarlijkse Orange the World campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen, die duurt tot 10 december. Ieder jaar is er een andere stad in Nederland die de aftrap op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen verzorgt, en dit jaar is dat de grootste stad van Overijssel, Enschede.

Thema 2024
Het thema dit jaar is ‘Veilig, overal en altijd’. De campagne is gericht op bewustwording over het feit dat geweld tegen vrouwen en meisjes overal in onze samenleving voorkomt. De campagne richt zich op het vergroten van het aantal medestanders tegen geweld, en wat mensen kunnen doen vanuit hun professionele of medemenselijke rol.

Roelof Bleker, burgemeester van Enschede over Orange the World
‘’Het is tijd om de cirkel van geweld te doorbreken, en de schrijnende situaties te veranderen waarin sommige vrouwen en meisjes zich bevinden’’, zegt Roelof Bleker, burgemeester van Enschede. ‘’Het is heel belangrijk dat we aandacht hebben en houden voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit wereldwijde initiatief kan daarom op onze steun rekenen, net als de meisjes en vrouwen om wie dit evenement draait. Vanuit Enschede verrichten we dan ook met grote betrokkenheid de landelijke aftrap van Orange the World.’’

Doel van de campagne
Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk medestanders in de strijd tegen geweld te werven. “Iedereen kan helpen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan”, aldus Marije Cornelissen, Directeur van UN Women Nederland. “Je kunt bijvoorbeeld als actief omstander helpen geweld of intimidatie te voorkomen, je kunt anderen aanspreken op grensoverschrijdend gedrag en helpen om het taboe te doorbreken door te praten over geweld tegen vrouwen.” Tijdens de Orange the World campagne worden daarom alle inwoners van Nederland, en juist ook mannen, opgeroepen om de
#Medestander Pledge te ondertekenen. Marije kijkt uit naar de aftrap in Enschede dit jaar. “We willen dit jaar aandacht vragen voor vrouwen en meisjes die niet alleen in Nederland lijden, maar ook buiten onze landsgrenzen. Wereldwijd zijn er vrouwen in conflictgebieden die hard werken aan een betere toekomst, ook hen willen we veiligheid en humanitaire hulp kunnen bieden.”

De Orange the World campagne wordt in Nederland gecoördineerd door UN Women Nederland, in samenwerking met de Unie van Soroptimistclubs, Zonta Nederland, Inner Wheel, VVAO, YWCA, Veilig Thuis, Plan International en Vrouwen van Nu.