Women’s Helplines Project

Het wereldwijde netwerk van vrouwenopvangorganisaties (GNWS) vraagt hulp bij de financiering van een belangrijk project: het creëren van een wereldwijde database en een website lila.help met betrouwbare informatie  over telefonische hulplijnen voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk of seksueel geweld, van ieder land ter wereld.

Welk nummer geef jij aan je zus, vriendin, buurvrouw, collega of dochter als zij te maken hebben met seksueel of huiselijk geweld?

 Hoewel je overal ter wereld taxi’s kunt bestellen en hotels kunt boeken, is het niet eenvoudig om snel een telefoonnummer of hulplijn te vinden als je slachtoffer bent van aanranding, verkrachting of partnergeweld. Al googelend kom je in een moeras van informatie terecht. Wat is een betrouwbaar nummer? Hoe weet je dat je goed geholpen gaat worden en niet bij een verscholen pooier terecht komt? Is de politie de enige keuze, terwijl dat voor de meeste vrouwen een te hoge drempel vormt?

Laagdrempelige hulp is essentieel

Wij als frontlijn- en crisishulporganisaties weten dat laagdrempelige directe hulp essentieel is. Een luisterend oor, iemand die begrijpt wat geweld voor vrouwen betekent en je kan helpen met de volgende stap of kan begeleiden naar medische hulp of opvang. De coronacrisis heeft ons geleerd dat wereldwijd veel vrouwen in nog onveiligere situaties zitten doordat hun partner nu altijd thuis is. En dat er ook online hulp nodig is, via e-mail of chat of whats-app, omdat bellen niet gaat. Maar waar vind je de informatie of dat beschikbaar is?

Wereldwijde database en website met betrouwbare, getoetste informatie

Op de wereldconferentie in Taiwan in november 2019 hebben de vrouwenopvang organisaties wereldwijd de handen ineen geslagen. De wereldwijde regionale netwerken (oa in Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Europa, Noord-Amerika en Australië) verzamelen informatie over betrouwbare hulplijnen. Wij weten wat vrouwen nodig hebben. We hebben inmiddels informatie uit 115 landen, die we na toetsing willen publiceren op een nieuw te maken website: lila.help.  Dat moeten er ruim 200 worden.

Ieder land een hulplijn

Bij het verzamelen van gegevens zien we dat meer dan 25% van de landen, met name in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika, geen hulplijn heeft of eentje met heel wankele basis (afhankelijk van welke regering aan de macht is).  Door dit steeds beter in beeld te krijgen kunnen we werken aan ons tweede doel: een krachtige stem organiseren op nationale, regionale en internationale niveaus om de hulplijnen te eisen als essentiële basis in de hulp aan vrouwen.

Van alle donaties tijdens de Orange the World campagne gaat de helft naar dit belangrijke project. De andere helft wordt via het Trust Fund to End Violence Against Women besteed aan lokale projecten om vrouwen en meisjes die met geweld te maken krijgen te helpen, en geweld te voorkomen. Help ons ons project te realiseren.